Amikor az otthonunkra gondolunk, akkor az a kellemes, megnyugtató, biztonságos érzéssel párosul, ahol megfelelően kikapcsolódhatunk, feltöltődhetünk egy-egy fárasztó nap után. Van is erre egy csodálatos közmondásunk: „Mindenütt jó, de legjobb otthon!”. Ezt az idilli állapotot képes azonban felborítani egy rosszul, vagy éppen sehogy sem működő fűtés rendszer. Ennek oka egyértelműen lehet a rendszeres karbantartás elhanyagolása is, mert ez sokszor meghibásodáshoz vezethet. Egy biztonságos, és szakszerű fűtésszerelési karbantartás elvégzéséhez ajánlott egy megbízható fűtésszerelő felkeresése.

Mi az ideális időpont a fűtési rendszer karbantartásához?

A válasz egyértelmű: legjobb, ha előre gondolkodva, még a fűtési szezon beállta előtt felkeresünk egy megbízható fűtésszerelő szakembert, hogy vizsgálja át a fűtésrendszerünket. Senki nem szeretné, ha a tél kellős közepén – pusztán azért, mert nem történt meg az időszakos karbantartás – fűtés nélkül maradna. Ez fokozottan igaz akkor, ha családok otthonáról van szó. Persze nem kell, hogy rögtön egy hibára gondoljunk, mert előfordulhat, hogy karbantartás közben is szükség lehet a fűtés átmeneti lekapcsolására. Más szempontot figyelembe véve is határozottan jobban járunk, ha a tavasztól őszig tartó időszakban tervezünk ezzel. Sokan szeretnek ugyanis mindent az utolsó pillanatra hagyni, ebből adódóan lehet, hogy ha mi is így teszünk, akkor sokat kell várnunk a szerelőre, a hideg beköszönte pedig napról napra közeledik. Ezen kívül, ha a karbantartás során kiderül, hogy valamely egységet cserélni kell, akkor találkozhatunk olyan helyzettel is, hogy időbe telik egy-egy alkatrész, vagy eszköz beszerzése. Ebben az esetben jobb, ha tavasszal, vagy nyáron kell erre várnunk, nem pedig télen, amikor fűtés nélkül több mint kellemetlen az élet.

megbízható fűtésszerelő - napsütötte terasz

Miért fontos a fűtésszerelés területén is a karbantartás?

Az élet szinte minden területén szükség van valamilyen gondozásra, karbantartásra. Növényeinket is folyamatosan gondozzuk, különben elhervadnának, kiszáradnának, vagy az elburjánzó gaz is káros lehet számukra. Járműveinket szintén folyamatosan szervizeltetjük, sokszor a legapróbb jelenségekkel is megyünk a jól bevált autószerelő ismerősünkhöz, hogy „csak nézzen rá”, mi okozhatja. A fűtésszereléssel sincs ez másképp. A megelőzés mindig jobb megoldás, mint a baj kezelése, amikor már megtörtént. Például egy kazán éves felülvizsgálata, szakszerű takarítása, tisztítása segíthet elkerülni, hogy egy-egy nagyobb alkatrész a figyelem hiánya miatt tönkremenjen. Sokat nem kell gondolkodnunk, hogy rájöjjünk, ha cserélni kell az alkatrészt, akkor az drágább művelet lesz, mintha „csak” odafigyeltünk volna rá. Rosszabb esetben, ha csak a kazáncsere oldja meg a problémát, akkor az ennél lényegesen nagyobb költség lesz.
Nézzünk most meg két műveletet radiátoros fűtésrendszer esetén, amivel meghosszabbíthatjuk a rendszerünk élettartamát.

Radiátor légtelenítés jelentősége

Kiemelt szerepet játszik abban, hogy fűtésrendszerünk ideális hatékonysággal üzemeljen. Amennyiben levegő van a radiátorokban, az akadályozza a víz megfelelő körbeáramlását, ami negatív hatással lesz a teljes rendszer működésére. Használat közben a rendszerben légbuborékok, légzsákok alakulhatnak ki, és ezek felelősek azért, hogy az érintett radiátornak egyes részei hidegek maradnak. Ideális esetben, amikor a rendszerünket megtervezték, és kiépítették, akkor a helyiségek tulajdonságait figyelembe véve választották meg a radiátorok méretét. Azonban, ha a radiátornak csökken a hőleadó felülete, mert a légzsák akadályozza a fűtővíz megfelelő áramlását, akkor a fűtés hatékonysága is csökken. Ebből az is következik, hogy meg fog emelkedni a gázfogyasztásunk, ami a jelenlegi gázárak mellett súlyos terhet jelenthet. Amellett, hogy nem lesz gazdaságos a fűtésünk, ha folyamatosan levegő található a rendszerben, rozsdásodást is okozhat, ami komoly meghibásodáshoz vezethet. Mivel ez egy folyamat, olyat nem fogunk tapasztalni, hogy egyik napról a másikra a fél radiátorunk hideg marad, akkora légbuborék került bele. Hogy ezt időben észre tudjuk venni, rendszeres ellenőrzéssel elejét lehet venni a nagyobb problémáknak. Egyszerűen csak végig kell tapintani a radiátorokat, és ha mindenhol meleg, akkor minden rendben. Fontos, hogy eközben a fűtésrendszer aktívan működjön. Ha valahol hideget érzünk, akkor szükséges a radiátor légtelenítése.
Ezt akár magunk is elvégezhetjük, mert nem bonyolult, gyors és egyszerű a megoldása. Célszerszámként szükségünk lesz egy normál lapos csavarhúzóra vagy légtelenítő kulcsra, egy rongyra és egy edényre. Légtelenítő kulccsal biztos, hogy nem rongáljuk meg a radiátor légtelenítő szelepét és a szűkebb helyekre is könnyebben beférünk vele. Ilyen szerszámot a legtöbb barkácsboltban, szerelvényboltban be lehet szerezni. A fémből készült darabok a tartósabbak, elsősorban azokat ajánljuk, így sokáig számíthatunk rá. A fűtési rendszer légtelenítése évente minimum egyszer javasolt, úgyhogy megéri a minőségi szerszám vásárlása.

radiátor légtelenítés - modern radiátor

A folyamat elvégzéséhez keressük meg az adott radiátoron a légtelenítő szelepet, amit a bekötéssel ellentétes oldalon találunk, a radiátor végén. Legtöbb esetben, ha van szintkülönbség a lakásunkban, házunkban, akkor a legmagasabban elhelyezkedő radiátorban lesz a légzsák, ha egy szinten található az összes, akkor tetszés szerint haladjunk sorban.
A rongyot helyezzük el a szelep alatt a földre, hogy ha esetleg lecsöpögne a víz, akkor ne a padlót áztassa, hanem fel tudjuk vele itatni. Az edényt közvetlenül tartsuk a leeresztő szelep alá, hogy elsősorban abba folyjon majd a fűtővíz. A csavarhúzóval ( vagy a légtelenítő kulccsal ) a szelepet el kell fordítani az óramutató járásával ellentétes irányban, nagyjából egy fél fordulatot. Hogy kell-e tovább fordítani, azt onnan lehet tudni, hogy ha a levegő távozik, akkor sziszegő hangot lehet hallani, ha pedig a légzsák megszűnt, akkor kezd folyni a víz a tálba. Ezt érdemes még hagyni egy rövid ideig, hogy biztosan megszűnjön a levegősödés azon a részen. Amikor végeztünk, akkor csak óvatosan vissza kell tekerni a leeresztő szelepet egészen addig, amíg teljesen illeszkedik a meneten. Ekkor már a víznek sem szabad folynia, csöpögnie. Célszerű minden radiátort megvizsgálni. Ezután várjunk kb. 30-60 percet, és ellenőrizzük újra, találunk-e még légbuborékokat. Ha igen, akkor megismételhetjük ezt a folyamatot, viszont ha többszöri nekifutást követően is változatlan a helyzet, akkor kérjen segítséget egy tapasztalt, megbízható fűtésszerelőtől, mert ez komolyabb, összetettebb problémára is utalhat. A légtelenítés közben arra való tekintettel, hogy víz is távozik a fűtési rendszerből, gyakran pótolni kell a folyadékot, hogy helyreálljon a nyomás.

Most akkor saját magunk, vagy fűtésszerelő légtelenítsen?

A fentiek alapján bár önállóan is elvégezhető, a teljes rendszer összetettsége, és az ebből adódó hibák lehetősége miatt érdemes szakavatott segítséget kérni. A légbuborékok megszüntetésére más esetekben is szükség van, ilyen például amikor radiátort cserélünk, vagy amikor a fűtési rendszer átmosása történik. A fűtésrendszer átmosás a másik fontos művelet, amivel sokat tehetünk a rendszer hatékony működése érdekében.

Egy profi fűtésszerelő által végzett fűtésrendszer átmosás előnyei

• Ha rendszeresen átmossuk a fűtésrendszert, azzal nagyban hozzájárulunk fűtésünk optimális állapotának fenntartásához. A felgyülemlett szennyeződések és lerakódások nagymértékben csökkentik a teljesítményt, ami növeli az energiafelhasználást.
• A tisztított rendszer kevesebb energiát igényel működés közben, ezzel közvetlenül csökkenti fűtési számlánkat.
• A radiátorok légtelenítésével kapcsolatban említett rozsdásodás elkerülésében is nagy szerepet játszik e tisztítási folyamat. Az ily módon karbantartott fűtés várható élettartama hosszabb, mintha folyamatosan az optimális érték felett kellene teljesítenie a lerakódások miatt.
• A rendszeres átmosás nemcsak a hatékony működést segíti elő, hanem a komfortot is. Egy tiszta, karbantartott rendszer egyenletesen szállítja a meleget otthonunk minden zugába, ezzel biztosítva a kiegyensúlyozott hőmérsékletet.

Amennyiben fűtésével kapcsolatban szüksége van karbantartásra, vagy egyéb  fűtésszerelő, gázszerelő munka elvégzésére, keressen elérhetőségeink egyikén!