A fűtési rendszer átmosása egy olyan karbantartási eljárás, melynek során a fűtésünkért felelős hőleadó egységek és csőrendszerek belső felületét tisztítjuk meg a lerakódott szennyeződésektől. Ennek eredményeként jóval hatékonyabb, és takarékosabb lehet a fűtésünk, mert a lerakódások miatt akár 20%-kal is megemelkedhetnek a fűtési költségeink. Ha pedig kevesebb energiabefektetéssel érjük el ugyanazt a kívánt meleget, akkor nem csak spórolunk, hanem a kisebb terheléssel megnövelhetjük a rendszer élettartamát is.

fűtési rendszer átmosása - hőközpont

Fűtési rendszer átmosása házilag

Amikor nem egy megbízható fűtésszerelő szakember végzi speciálisan erre rendszeresített eszközökkel a fűtésrendszer átmosását, akkor jó esetben annyi történik, hogy nem változik semmi, mert a tervezett tisztítási folyamat nem zajlik le. Viszont azon kívül, hogy valójában nem mossuk át a rendszert, még nem tervezett kiadásokkal is szembe nézhetünk sok esetben, mert kárt tehetünk benne. Éppen ezért nem javasoljuk, hogy ezt a folyamatot hozzáértés nélkül bárki megpróbálja.
Hosszú távon elkerülhető sok probléma, ha egy slag helyett inkább szakavatott segítséget vesz igénybe.

A fűtésrendszer vegyszeres tisztítása

A rendszer átmosására az egyik leghatékonyabb és legcélszerűbb eljárás, amikor egy kifejezetten erre a célra kifejlesztett vegyszerrel mossuk át a fűtési rendszert egy kompresszor segítségével. Mi leggyakrabban a Fernox Cleaner F3 termékét használjuk, mert gyorsan és könnyen eltávolítható a rendszerből. Ezen kívül ugyanolyan hatékonysággal alkalmazható új és régebbi fűtésrendszerek esetében is. Ez a vegyszer feloldja a lerakódott szennyeződéseket, iszapot, vízkövet, ezzel nagymértékben hozzájárulva a rendszer éllettartamának növeléséhez.

A kompresszorral a fűtésrendszerben lévő vegyszeres vizet magas nyomáson tudjuk keringtetni, amivel egyrészt lényegesen hatékonyabb a tisztítási folyamat, másrészt pedig sok időt lehet megtakarítani vele. Ez főleg akkor nagy segítség, ha összetettebb, vagy az átlagosnál szennyezettebb a rendszer.

A fűtés rendszeres karbantartásának szerepe, előnyei

Ejtsünk néhány szót arról, miért is van szükség az alapos tisztításra, karbantartásra. Az említett lerakódásoknak köszönhetően egy szigetelő réteg alakul ki a csövek és radiátorok belső falain. Ez a réteg nagymértékben hátráltatja a hőátadást, ezáltal nem érjük el a kívánt minőségű, komfortos hőérzetet.
A csövek lecsökkent keresztmetszete lassabb áramlást tesz lehetővé a fűtővíz számára, ami nyilvánvalóan megemeli a felhasznált energia mennyiségét is, emellett feleslegesen terheljük a teljes rendszert. További, nem elhanyagolható következménye, hogy ezek a szennyeződések elősegítik a korróziós folyamatot, ami hosszú távon komoly károkat okozhat. Az így kialakult hibák javítása, alkatrészek cseréje pedig nagyobb kiadással járhat.

Ezek megelőzését szolgálja egy konzerváló vegyszer, inhibitor alkalmazása. Ez egy olyan vegyület, amit a mosás után a fűtővízhez adagolva töltünk a rendszerbe. Ez egy védő réteget alkot a csövek és hőleadók (pl. radiátorok) belső falán a rozsdásodás és vízkőképződés ellen. Teljes mértékben elégedettek vagyunk a Fernox Protector F1 termékével.

Sokak számára meglepő lehet, de a már használatban lévő rendszerek mellett egy újonnan kiépített fűtési rendszer átmosása is erősen javasolt. Ugyanígy akkor is célszerű ezt a folyamatot elvégezni, amikor csak egyetlen radiátor cseréje történik. A gyártás során bekerülhetnek a csövekbe, radiátorokba különböző anyagmaradványok is, amik kárt okozhatnak. Emellett a rozsda elleni olaj réteget is el kell távolítani annak érdekében, hogy működés közben ez ne égjen rá az adott elemre. Vannak gyártók, akik elő is írják, hogy a jótállás, garancia meglétének egyik feltétele, hogy beüzemelés előtt át kell mosni a fűtési rendszert.

Ha az Ön fűtésrendszerére is ráfér már a vegyszeres átmosás, forduljon hozzánk bizalommal, kizárólag minőségi anyagokat és eszközöket használunk. Elérhetőségeink egyikén bátran vegye fel velünk a kapcsolatot!