Radiátor fűtés, hőleadók

Hőleadók:

Lapradiátor

A leggyakoribb hőleadó még ma is a radiátor. A legelterjedtebb az acéllemez radiátor. Két alaptípusa van, a hagyományos, és a beépített szelepes. A beépített szelepes radiátor előnye, hogy esztétikusabb, mert a szelepből csak a termosztát fej látszik ki. A radiátort régebben 80/60°C-ra méretezték, de ma már gyakoribb a 70/55°C-os vagy az 55/45°C-os hőfoklépcső.

 

               

 

              Beépített szelepes radiátor                                                                   Külső szelepes radiátor

 

Minél alacsonyabb hőmérsékletre méretezzük, annál jobban illeszkedik a kondenzációs gázkazánhoz, viszont annál nagyobb lesz a mérete. Hosszabb távon a nagyobb méret és alacsonyabb hőmérséklet a kifizetődőbb.

 

Törölközőszárító radiátor

 

              

A fürdőszobába ma már szinte kivétel nélkül csőradiátor kerül. Sokféle változata van színre és formára is.

A csőradiátort ki lehet egészíteni elektromos fűtőpatronnal. ennek az az előnye, hogy anélkül, hogy az egész házban befűtenénk, fel lehet melegíteni a fürdőszobát.

 

Padlóregiszter, padlóradiátor:

Padlóradiátor minden olyan nagyobb méretű üvegfelület elé érdemes beépíteni, ahol radiátorokkal nem akarjuk elrontani az összképet, de a nagy üvegfelület miatti hőveszteséget egyensúlyozni szeretnénk.

A ventillátoros regiszter nagyobb hatásfokú és termosztáttal vezérelhető.

 

              

 

Fan-coil hűtő fűtő radiátorok:

A fan-coil, a ventilátoros radiátor vagy hőcserélő. A különleges radiátor valójában egy klíma berendezés, mert nem csak fűtőtestként szolgál, mint egy hagyományos radiátor, hanem az épületek belső terének hűtésre is alkalmas. A külső hőmérséklettől független, kellemes, tiszta beltéri levegő biztosítható a segítségével. A fan-coil működési elve az, hogy egy hőcserélőn keresztül fújja a ventilátor a levegőt mely a hűtési üzemben a hőcserélőben lévő hidegvíztől lehűl, fűtéskor a kazán vagy hőszivattyú meleg vízétől felmelegszik. A ventilátorok előtt levegő szűrőt építettek be, amely a helyiség levegőjének tisztaságát is szabályozza.