Fűtés szerelés

Korszerű kazánok: fűtés és vízmelegítés kényelmesen.

 

Az épületgépészeti beruházások leginkább ismert és alkalmazott elemekondenzációs kazán. Telepítését a közismerten jó hatásfoka, gazdaságossága, megbízhatósága indokolja. Napjainkban a bekerülési ára is alátámasztja elterjedését. Sok szakemberben él a tévhit: kondenzációs kazán radiátorhoz nem való. Nos, a korszerű fűtési szabályozások már régóta dolgoznak a változó rendszerhőmérséklettel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hőigénynek megfelelően nem a kazánt kapcsolgatják ki-be, hanem a fűtővíz hőmérsékletével szabályozzák a fűtőfelületek hőleadását.

 

 

Ennek számos előnye van: az égőindítások száma csökken, a fűtőberendezés hosszabb ideig üzemel, csökken a rendelkezésre állási veszteség. Amikor a régi radiátorokat kiválasztották, a legrosszabb esetre terveztek: arra, amikor mértékadóan a leghidegebb van. A "téli külső méretezési hőmérséklet" tapasztalati érték, amit a vonatkozó előírások rögzítenek. Ez azonban nem áll fenn hosszabb ideig, legfeljebb évente pár napon fordul elő, és akkor is többnyire csak az éjszakai órákban. A fennmaradó időben, azaz a fűtési időszak túlnyomó részében a hőigény a tervezési állapotnál lényegesen kisebb, így a fűtővíz hőmérséklete is alacsonyabb lehet, és a kazánban semmi akadálya nincs a kondenzációs üzemnek. Ehhez vegyük még hozzá a lakossági hőigény változását a teljes év alatt. A mérésekből az derül ki, a pillanatnyilag szükséges hőteljesítmény az idő 83%- ában kisebb, mint a méretezési állapot fele! A jelenség mérhető, így meg lehet becsülni egy kazáncsere esetén hagyományosról kondenzációsra való váltáskor a kialakuló éves hatásfokot. Igaz, hogy a kondenzációs kazán adatlapján feltüntetett éves hatásfok (108-110%) a régi fűtési rendszerrel nem érhető el, de a realitás, a 103-104% is komoly megtakarítást jelent.

Összefoglalva: a hagyományos tüzelőberendezéseknél csökken a hasznosuló energia, tehát a kiterheltség csökkenésével csökken a berendezés hatásfoka. Kondenzációs készülékek esetén a terhelés csökkenésével nő a hatásfok!

   A kazáncsere jó alkalom a használati komfort növelésére is. A régen elfogadott kombi készülékek helyett használjunk inkább külső használati melegvíztárolót. Ekkor sokkal több meleg vizünk lesz egyszerre, több vízcsapot is tudunk használni egy időben.
Amennyiben nincs elég helyünk, megfelelő megoldást nyújtanak a beépített tárolós berendezések.  Ennek számos oka van. A kazán -egyedülálló módon - a teljes melegvízkészítést kondenzációs üzemben, azaz maximális hatásfokkal végzi, és olyan rétegzéssel, melynek során sosem keveredik a hideg és a melegvíz. A készülék képes egy többgenerációs család, impulzusszerű, esti csúcsidejű meleg vízellátását minden további nélkül biztosítani. Kompakt méretű, szolár rendszerhez kapcsolható. Az ára nem több mint egy hagyományos, álló indirekt tárolós hőközponté.
További részletek tekintetében személyes tanácsadással, helyszíni felméréssel igyekszünk a Klaszter és a Megrendelők igényinek megfelelni, magas színvonalat biztosítani az épületgépészeti rendszerekben.

 

 

A cikk írója:
Korbai István
WOLF Klíma és Fűtéstechnika Kft.